Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakpannenwijzer.nl Onafhankelijk advies over dakpannen!
Dakpannenwijzer.nl

Soorten

De oudere huizen in Nederland hebben allemaal eenzelfde soort dakpan. De vorm is vrijwel altijd gelijk, maar de kleur verschilt: soms bruin, soms zwart. Dat zijn de gebakken dakpannen. Deze pannen worden al eeuwen in ons land gebruikt, maar hebben de neiging om na verloop van tijd krom te trekken. Bovendien zijn deze pannen slechts in een beperkt aantal maten verkrijgbaar en is het lastig ze op maat te snijden.

Tegenwoordig komen de betonnen dakpannen steeds meer in opkomst. Het voordeel van deze pannen is dat ze goedkoper zijn, een groter oppervlak en groter gewicht hebben waardoor ze beter en stabieler liggen. Maar ook dat ze minder warm gebakken hoeven te worden, wat milieutechnisch ook zeker positief te noemen is. Wat we ook steeds vaker zien, zijn geglazuurde dakpannen. Dit zijn reguliere dakpannen, maar dan voorzien van een glazuurlaagje. Door dit glazuurlaagje glimmen de dakpannen (soms mat, en soms echt glanzend) en krijgt het dak een luxe uitstraling. Vaak zien we dergelijke pannen dan ook terug bij de wat duurdere huizen.

Dat zijn de twee hoofdsoorten. Verder zijn er nog tal van vormen qua pannen. De bekendste hiervan is de holle dakpan. Dit is de bekende golvende dakpan die op veel huizen te zien is. Dit type dakpan kan op elk dak met een helling groter dan 25 graden geplaatst worden. Een ander type dakpan is de platte dakpan. Deze pan is, zoals de naam al aangeeft, geheel plat en wordt vaak gebruikt bij meer moderne huizen. Het heeft wat weg van leistenen.

Nog een ander model is de tegelpan, waarbij de dakpannen om en om, net als bij bakstenen, worden geplaatst. Deze pan is enkel geschikt voor daken met een minimum helling van 35 graden. Al met al zijn er tal van modellen en typen pannen. Een dakpan gaat tientallen jaren mee, en daarom is het zaak niet zomaar voor een bepaalde dakpan te kiezen. Laat je voor aankoop dus goed adviseren en bedenk ook goed of een type pan wel staat bij het karakter van de woning!

Een dakdekker om advies vragen?

Dat kan gratis en vrijblijvend! Er is veel mogelijk indien je besloten hebt om je dak te repareren of compleet te vernieuwen. Bespreek je opties met een dakdekker om te achterhalen wat er allemaal mogelijk is en wat de kosten zijn. Met onze offerte service kun je vrijblijvend in contact komen met dakdekkersbedrijven in jouw regio.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Dakpannen
> Dakpannen kosten
> Dakpannen reinigen
> Advies

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers